脫髮出沒注意!簡易自我測試!

點解今日又好似甩多咗?點解頭髮好似咁易斷?點解我好似成為脫髮族⋯⋯「好似」即係係定唔係?都市人工作壓力大,加上不同的生活及護髮習慣,以致常有疑似脫髮的跡象及疑惑,想知自己係咪脫髮?立即留意以下兩樣!

 

首先,每人每日正常會脫落大約50至100條頭髮,但同時也會有大約數量的頭髮再生,這是正常的新陳代謝,所以不必太擔心。但是,一旦發現自己長時間持續甩頭髮,包括持續2至3個月,而且每天甩超過100條頭髮,便有很大機會是脫髮,需要及時就醫。

 

除了留意自己的掉髮數量之外,還可以做簡單的自我測試。用拇指、食指和中指,由頭髮根部輕輕捏住一束頭髮約40至60條,順著頭髮輕輕拉。如果只有1至2條頭髮脫落便不用擔心;如果可輕拉掉超過5條,便可能有脫髮問題需要正視了。一旦成為脫髮一族,是否從此跟髮絲講拜拜?當然不是!現代新技術紋髮便可以為你重塑自然髮絲!著名紋髮專家 #HIS #香港著色紋髮中心 ,由英國伯明翰引入的專業著色紋髮SMP® 療程,直接在頭皮上使用專業著色方法,複製真髮毛囊的天然外觀。療程非入侵性、安全快速、持久有效,為你重拾自然、濃密、年輕髮型!想了解更多,歡迎致電查詢!

 

歡迎免費諮詢|+852 3188 9740聯絡Jonathan Tang

WhatsApp查詢|https://wa.me/85290326957

Signal 查詢|+852 9032 6957

HIS 香港著色紋髮中心 網址|http://hishairclinic.hk/